Jubileumboek Omroep Gelderland

Verbinden: 35 jaar Omroep Gelderland in 35 verhalen
Jubileumboek voor Omroep Gelderland

Jubileumboek Omroep Gelderland

Al 35 jaar verbindt Omroep Gelderland Gelderlanders met elkaar, met de omroep en met allerlei organisaties die Gelderland rijk is. Pavlov maakte een jubileumboek met 35 hoogtepunten, zoals de Vierdaagse, Schatgraven, Zomer in Gelderland, de Ridders van Gelre en nog veel meer. Prachtige programma’s die een prachtig aandenken verdienen in de vorm van dit jubileumboek.

Uit het nawoord van het jubileumboek

Er was eens …

Er was eens in de jaren twintig van de vorige eeuw een plek aan de rand van Arnhem, in een heuvelachtig gebied, net naast een nieuw gebouwde arbeiderswijk, waar de mensen een mooie grote kerk bouwden en meteen ook maar twee scholen voor de katholieke kindertjes uit de buurt: een voor jongens en een voor meisjes. De kinderen kregen er les van de nonnetjes van de Goddelijke Voorzienigheid van Steyl. Je zag er regelmatig de pastoor op zijn damesfiets rondfietsen, gekleed in toog, tevreden opziend naar zijn prachtige toren. Maar als zo vaak bleef niets bij het oude. De Tweede Wereldoorlog brak uit, de kerk werd ingericht als gevangenis en de Duitsers stalden nietsontziend hun paarden in het voorportaal. Na de oorlog werd alles weer in gebruik genomen, maar het kwam niet meer goed met God op zijn eiland. De mensen gingen op zondag steeds minder naar de kerk, de scholen sloten hun deuren en God en de nonnetjes gingen huns weegs. Het was maar wat zonde dat de gebouwen niet meer gebruikt werden op deze mooie plek, die zo bepalend was in het stadsbeeld. Toen kwam iemand op het idee om er een studio van te maken. Een echte Gelderse radiostudio, waar men uitzendingen zou gaan maken speciaal voor de bewoners van Gelderland, die mooie, grote provincie in het oosten van het land. Dat leek iedereen wel wat om zomaar op de radio te kunnen horen wat er in je achtertuin gebeurde. En dat werd me wat. Een hele groep vaak jonge verslaggevers trok eropuit om het nieuws in de provincie te verslaan, en achtergronden op te tekenen bij de bewoners, want er gebeurde maar wat veel in Gelderland. De mensen waardeerden het zeer dat de radiomakers aandacht besteedden aan hun provincie, aan hun leven en aan hun problemen en liefhebberijen. Als er wat spannends, leuks of heel ergs gebeurde, dan konden zij erop rekenen dat de reporters van de radio er nauwgezet verslag van zouden doen en ervoor zouden zorgen dat ze op de hoogte konden blijven van alles en nog wat. En de mensen zeiden bijvoorbeeld tegen elkaar: ‘Als je wilt weten waar je met je koeien naartoe kunt, of wilt weten waar de Vierdaagse langskomt, dan moet je gewoon de omroep bellen. Die weten vast raad.’ Omroep Gelderland werd van lieverlee een goede vriend van de bevolking. En toen de mannetjes van de radio ook nog met televisie begonnen, en zich later online gingen roeren, werd de band met de Gelderlanders alleen maar sterker.

En zo bleef het. De omroep op Gods Eiland leefde nog lang en gelukkig tussen al die mensen die dagelijks luisterden, en keken naar alles wat daar voor hun deur gebeurde in de mooiste provincie van het land.

 

Omschrijving

Jubileumboek Omroep Gelderland

Doelstelling

Beschrijven geschiedenis en het verhaal opschrijven van de mensen achter Omroep Gelderland, toen en nu

Doelgroep

Medewerkers, relaties, stakeholders, pers

Opdrachtgever

Omroep Gelderland

Uitvoering

Hardcover

Category

Non profit