Jubileumboek Koninklijk Horeca

Koninklijk Horeca Nederland: 125 jaar gastvrijheid

jubileum koninklijke horeca nederland

Jubileumboek Koninklijk Horeca

Niemand had 125 jaar geleden kunnen dromen dat de Koninklijke Horeca Bond, later Koninklijk Horeca Nederland zoveel zou bereiken voor horeca, maatschappij en gasten.  Het begon allemaal, 125 jaar geleden, met een bundeling van krachten tegen een wet. ‘Eendracht maakt macht’, wisten de eigenaren van hotels, restaurants en koffiehuizen. Van die eendracht was overigens de eerste decennia nog niet zo veel te merken. Er waren in die tijd wel heel veel verschillende bonden. En die wet, de Alcoholwet, werd uiteindelijk ook niet tegengehouden. Maar dat je samen een vuist kon maken en veel kon bereiken, was inmiddels wel duidelijk geworden.En langzaam maar zeker werd die eendracht steeds groter. De vele verschillende bonden groeiden uit tot één bond voor de horeca en aanverwante bedrijven. Eén bond voor hotels, voor restaurants, voor café- en barbedrijven, voor Chinees-lndische bedrijven, voor fastfood- en ijsbedrijven, voor discotheek- en zaalbedrijven en voor bedrijven in toerisme, recreatie en sport: Koninklijk Horeca Nederland. Niemand had 125 jaar geleden kunnen dromen dat de bond in al die jaren zoveel zou bereiken voor zowel de horeca, de maatschappij en onze gasten. Pavlov maakte een uitgebreid jubileumboek over de bewogen 125-jarige geschiedenis van Koninklijk Horeca Nederland.

Uit het voorwoord:

Koninklijk Horeca Nederland: 125 jaar midden in de samenleving

In mijn dagelijkse werk als minister-president eet en verblijf ik vaak buiten de deur. Beroepshalve ben ik dus een ervaren klant van de Nederlandse restaurants, cateringbedrijven en hotels. Mijn ervaringen met de horecabranche gaan verder terug dan in mijn huidige ambt. Zo heb ik uitstekende herinneringen aan mijn studententijd, toen ik ’s avonds en in het weekend met enige regelmaat een bezoek bracht aan stamcafé Rooie Nelis, in de Amsterdamse Jordaan.

Ik zie dat veel Nederlandse horecaondernemers zich kenmerken door ondernemingszin, inventiviteit en doorzettingsvermogen. Dat past bij een sector met zoveel maatschappelijk gewicht. Het belang van de horecabranche voor ons land blijkt alleen al uit het feit dat ze werk biedt aan ruim 300.000 werknemers. Als ‘huiskamer van de samenleving’ zijn horecabedrijven stevig geworteld in de maatschappij. Ze komen in aanraking met uiteenlopende aspecten van de Nederlandse samenleving, positief én negatief. Het is dan goed om te merken dat horecaondernemers zich betrokken tonen en hun verantwoordelijkheid serieus nemen. Bijvoorbeeld bij het aanpakken van drankgebruik onder jongeren, het promoten van duurzaamheid en het werken aan de veiligheid op straat.

Omdat de horeca midden in de samenleving staat, heeft de sector ook te maken met regelgeving op een groot aantal terreinen. Veel horecaondernemingen zijn kleine of middelgrote bedrijven. Voor hen komen regeldruk en administratieve lasten extra hard aan.De afgelopen jaren is een begin gemaakt met het terugdringen van administratieve lasten, maar het is hard nodig dat we er ook de komende jaren aan blijven werken. Het doel is een vermindering van de administratieve lasten met nog eens 25%. Sommige maatregelen zullen misschien wat tijd nodig hebben, maar u gaat het merken! Daarbij is het belangrijk dat we de beleving van de ondernemer centraal stellen. De ideeën die bij u leven, moeten hun weg naar Den Haag blijven vinden.

Samenwerking tussen de overheid en horeca is noodzakelijk als we voortgang willen blijven boeken. De afgelopen jaren heb ik de leden van Koninklijk Horeca Nederland leren kennen als constructieve partners op sociaalmaatschappelijk gebied. Ik hoop dat we ons samen kunnen blijven inzetten voor een beter Nederland. Ik dank alle leden van Koninklijk Horeca Nederland voor hun inzet de afgelopen jaren. Van harte gefeliciteerd met uw 125-jarige jubileum. En voor de toekomst wens ik u veel tevreden gasten toe!

Jan Peter Balkenende
minister-president

Doelstelling

Jubileumboek Koninklijk Horeca Nederland

Doelgroep

Leden, relaties, pers

Uitvoering

Hardcover, 128 pagina's