Jubileumboek Borgesius

Een uitgebreid jubileumboek boek over 125 jaar brood bakken
jubileumboek borgesius

Jubileumboek Borgesius

‘As n’aander ’t beter dut as wie, daun wie ’t verkeerd’. Deze prachtige wijsheid hing aan de muur bij Goedhart Borgesius in zijn bakkerij te Stadskanaal. En ze hebben het niet verkeerd gedaan. Want inmiddels is Goedhart Borgesius uitgegroeid tot de grootste broodbakker van Nederland, met 20 grote bakkerijen en 2.000 medewerkers. Pavlov maakte ‘Rijzen’, een jubileumboek over 125 jaar brood bakken, hard werken en de schouders eronder zetten. Van harte, Janet, Frits en Jan Borgesius en alle anderen die werken bij dit prachtige bedrijf!

Uit het voorwoord:

Een gezonde onderneming
Recht voor z’n raap. Niet te veel opsmuk en vooral niet te trots zijn op wat je hebt bereikt. Ook al is dat soms grensverleggend. Waarom zou je? Het is toch gewoon je werk? Doe maar liever gewoon. En ga door met wat je altijd doet: het allerlekkerste brood van Nederland bakken. Want dat doen ze allemaal. Dag in, dag uit. Al die dragers van het Borgesius-DNA. En dan gaat het echt niet alleen om mensen met een letterlijke familieband. Maar ook om al die trouwe medewerkers die dan toevallig geen bloedverwant zijn, maar wel in voor- en tegenspoed hun schouders eronder zetten om met elkaar iedere dag weer heel veel mensen van brood te voorzien.

Groningse nuchterheid is goed. Die brengt mensen verder. Mensen als Tjakko Borgesius, die zijn eigen bakkerij begint aan de Sluisstraat in Musselkanaal, waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog, als brood op de bon gaat, zelf in het geheim graan maalt om extra brood te bakken voor arme gezinnen, want ‘iedereen moet toch gewoon kunnen eten?’ Groningse nuchterheid ook die zorgt dat Ko, Hennie, Jan en Frits Borgesius jaren later aan de slag gaan met nieuwe technieken die oude tijden doen herleven. Voordeeg doet zijn intrede en brood wordt weer ouderwets lekker, knapperig en vers. Brood zoals brood bedoeld is. Diezelfde eigenschap zorgt er jaren later voor dat de broers – inmiddels versterkt met de jongere generatie – kiezen voor groei. Niet om de allergrootste te worden, maar om Nederland weer te laten genieten van eerlijk brood. En ‘als we daarvoor de grootste concurrent moeten overnemen dan dóén we dat gewoon.’

Groningse nuchterheid is goed en het brengt mensen ver. Maar diezelfde nuchterheid kan er ook toe leiden dat je doorgaat in de waan van de dag, op naar de volgende uitdaging. Met het risico dat je jezelf tekortdoet. Trots zijn op wat je hebt bereikt, zo nu en dan stilstaan bij je succes en elkaar een schouderklopje geven, is helemaal niet verkeerd.

Dat schouderklopje is er nu. In de vorm van een boek. Rijzen is een tijdsdocument over 125 jaar brood bakken, hard werken en met z’n allen de schouders eronder zetten. Niet alleen over de familie uiteraard, maar vooral ook over al die hardwerkende bakkers, productiemedewerkers, inpakkers, chauffeurs en managers. En over al die andere hardwerkende mensen die het iedere dag weer mogelijk maken dat heel Nederland kan genieten van heerlijk, knapperig, versgebakken brood.

Omschrijving

Rijzen; een jubileumboek over 125 jaar brood bakken

Doelgroep

Medewerkers, relaties, pers

Opdrachtgever

Borgesius. Goedhart

Uitvoering

Hardcover, 200 pagina's