Center Parcs 50 jaar

Van Piet Derksen naar Aquamundo: 50 jaar vernieuwend vakantie vieren
center parcs jubileum gastenboek 50 jaar

Center Parcs 50 jaar

‘De gast heeft altijd gelijk, ook als hij dat niet heeft.’ Niemand begreep beter dan Piet Derksen wat het begrip gastvrijheid betekende. Met dit simpele uitgangspunt als basis van zijn denken bouwde hij vanaf 1967 een imperium van vakantieparken. Eerst in Nederland onder de naam Sporthuis Centrum, en later ook in België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Hij had een feilloos gevoel voor wat zijn gasten belangrijk vonden. ‘Bij ons moeten ze vinden wat ze thuis niet hebben.’ Zo stond er al in een heel vroeg stadium, in elk huisje op zijn parken, een kleurentelevisie. Na zijn dood heeft Center Parcs dit principe tot de dag van vandaag in ere gehouden. Center Parcs is blijven pionieren en doet er alles aan om het onze gasten naar de zin te maken. Daarmee heeft het begrip vakantie vieren in Nederland en daarbuiten een andere betekenis gekregen. Dit boek laat de roemrijke geschiedenis van Center Parcs zien. Met fascinerende waterwerelden, internationale uitbouw, opzienbarende en duurzame innovaties, en niet te vergeten de grote liefde voor de natuur. Pavlov maakte twee jubileumboeken in opdracht van Center Parcs: een uitvoerig koffietafelboek voor alle medewerkers en relaties en een compact toegankelijk jubileumboek voor in alle cottages.

Center Parcs ontstond in 1967: De zakenman Piet Derksen kreeg een stuk grond aangeboden in de buurt van Reuver, een klein stadje in de provincie Limburg. Derksen had vanaf 1953 met veel succes zijn Sporthuis Centrum opgebouwd, een keten van 17 sportwinkels. Derksen vroeg ​​zich af wat hij met dat stuk grond zou kunnen doen. De locatie ligt ver van de grote steden en zou voor een sportwinkel absoluut ongeschikt zijn. Maar al snel beseft Derksen de potentie van het grondstuk, door de ligging in de prachtige natuurlijke omgeving, en hij koopt het uiteindelijk. In 1968 opent Piet Derksen op het Limburgse stuk grond het eerste vakantiepark: Sporthuis Centrum De Lommerbergen.  In deze tijd was er ​​in De Lommerbergen al alles wat een gast voor een comfortabele vakantie midden in de natuur nodig heeft, zonder ervoor weg te hoeven gaan – maar dan veel eenvoudiger en bescheidener dan in de huidige Center Parcs parken.

In plaats van het gigantische tropische zwemparadijs Aqua Mundo moesten de vakantiegangers zich toen tevreden stellen met een eenvoudig, overdekt zwembad. En in plaats van de huidige moderne cottages sliep men helemaal in het begin nog in tenten uit de eigen fabriek van Derksen. Maar deze tenten maakten al snel plaats voor de eerste bungalows van aluminium, onder andere voorzien van een kleurentelevisie – destijds helemaal niet gebruikelijk, maar een ware luxe. De architect Jaap Bakema ontwikkelde een geheel nieuw soort cottages, allemaal gebouwd in lintstructuur, naast elkaar, zodat de gasten genoeg privacy hadden. In die tijd was dit een volledig nieuwe aanpak, vandaag de dag is het in de meeste vakantieparken helemaal vanzelfsprekend.

 

Omschrijving

Jubileumboek Center Parcs

Doel

Vieren van 50 jaar Center Parcs

Doelgroep

Alle gasten van Center Parcs

Opdrachtgever

Center Parcs

Category

Profit